NévjegyPartner

Szórólap, hajtott brosúra

Egy konkrét üzenet gyors célba juttatásához a színes szórólap mindig segítségedre lesz. Hatékony, gazdaságos reklámeszköz, amely készülhet egylapos vagy hajtogatott formátumban.
A cégek körében közkedvelt hajtott brosúra akkor a legelőnyösebb, ha egyszerre több témát szeretnél tagoltan bemutatni ügyfeleidnek. Az oldalak jól elkülönülnek egymástól, ezáltal kínálatod részletezése egyszerűvé válik. A brosúra egy-egy önálló oldalán bemutatva átláthatóbb lesz ügyfeleid számára, így az üzeneted is könnyen célba ér.

Színes szórólap, hajtott brosúra nyomtatás A7-től A/4-ig, vagy egyedi méret megadásával

Ebben a tartományban tetszés szerint bármilyen méretet megadhatsz, véleményünk szerint erre a célra legjobb választás az A6, A5 és LA4-es formátum. Szabvány méreteknél általában kevesebb hulladékkal kell számolni, így gazdaságosabb. Méreten mindig a kész méretet értjük, azaz hajtott termékeknél összehatva, és nem kiterítve.

Milyen papírt válassz színes nyomtatáshoz?

A megfelelő papír kiválasztása több szempontból is fontos, vele kerül első fizikai kapcsolatba ügyfeled, valamint típusa a nyomat jellegét is meghatározza. Másmilyen lesz matt, selyemmatt vagy fényes felületen, különösen fotóknál.

Szórólaphoz, brosúrához leggyakrabban alkalmazott papírfajtánk a műnyomó papír, mely kiválóan alkalmas fényképet és illusztrációt tartalmazó munkákhoz, a színek tisztán, élénken jelennek meg rajta.

Visszafogott dizájnhoz, antik stílushoz a natúr felületű ofszet papír is jó választás. A nyomtatott színeket nem adja vissza annyira élénken, viszont hatásában természetes és alkalmasabb utólagos írásra, pl. egy kitöltendő űrlap esetén.

Véleményünk szerint erre a célra legjobb a 135 grammos, selyemmatt felületű műnyomó de több papírvastagságban is készülhet: 90g, 115g, 135g, 150g, 170g. (viszonyításként: a normál fénymásoló papír 80g). Hajtogatott szórólapnál a vékonyabbakat ajánljuk, amúgy készülhet akár 350 grammosra is.

Kötészeti megoldásaink brosúrához

A szórólap a klasszikus egylapos formátum mellett készülhet félbehajtva, emellet 2-, 3- vagy 4 helyen hajtva. Hajtogatáshoz három mintát ajánlunk. Az oldalankénti tagolt tördelés göngyölt hajtással lesz átláthatóbb, a harmonika szerű „Z” hajtás pedig kinyitva, nagyobb összefüggő ábrázoláshoz tökéletes megoldás, ahogy a térkép szerű, +hajtás is.

A vastag papírt a hajtás helyén bígeljük, így szebb lesz a hajtási él, emellett fóliázással is védhetjük a sérüléstől, kirepedésektől (170g-tól). Felületkezeléshez általában matt fóliát alkalmazunk, de fényeset is választhatsz.

Szórólap nyomtatás perforálással

Gyakori megoldás kupont elhelyezni, akár több kuponból is állhat a nyomtatvány. Ezt perforálással tehetjük feltűnőbbé, valamint leválasztását is megkönnyítjük. Maximum 20 vízszintes vagy függőleges perforációs vonal választható, egymástól minimum 50 mm távolságra, melyek kifutnak a termék széléig, és valamely oldalával párhuzamosak.

Kifutó:
A termék valós méretén túlfuttatott terület a vágási széleken túlnyúló grafikával, képpel, háttérszínnel. Tervezésnél minden esetben kifutót kell alkalmazni, aminek a mérete körbe, minden irányba 2mm.

Biztonsági terület:
A termék vágott méretének szélétől (készméret) befelé kérjük, biztonsági távolságot tartani! Ide ne tervezz szöveget, logót és olyan képeket (kifutó grafikai elemeket leszámítva), melyekből nem szeretnéd, hogy levágjunk. Ennek méret 3mm.

Fájlformátumok
A nyomtatásra szánt terveket elsősorban nyomdakész PDF-ben, esetleg JPG, TIFF fájlban tudjuk fogadni. Kerülendők a Word dokumentumok. Eredeti formájukban a PSD, AI, esetleg CDR fájlok sem alkalmasak nyomdai kivitelezésre. A terv elkészülte után készíts belőlük PDF fájlt „press” minőségben. Végső esetben exportáld JPG-be, 450 dpi felbontásban, CMYK színmóddal. A CorelDraw-val készült terveket semmiképp ne CDR-ben küldd el!

Felbontás
Az elvárt nyomdai minőség érdekében a tervet kérjük, valós méretben (1:1) minimum 300 dpi felbontásban szerkeszteni! JPG-ben történő mentés esetén min. 450 dpi-ben, veszteség nélküli tömörítéssel. 

Színmód
A 4 színes nyomtatáshoz CMYK színmódban, 8 bit/csatorna színmélységgel kérjük a szerkesztést! A dokumentum nem tartalmazhat RGB-s elemeket. Erre fokozottan ügyelj és a leadás előtt futtass le egy ellenőrzést! Mindent konvertálj át RGB-ből CMYK-ba. Mivel az RGB-s képek is 4 színnel (cmyk) lesznek nyomtatva, a nyomat színe jelentősen eltérhet az eredetitől (pl. amit a monitoron látsz). Az ilyen jellegű hibákért nem vállalunk felelősséget!

Pantone színek
Direkt színeket is nyomtatunk, de a weblapunkon közölt árakon termékeink kizárólag négy színnel készülnek, ezért itt csak ezt részletezzük. Ha az eredeti terv (pl. logó) direkt színeket is tartalmaz, kérjük alkalmazd annak CMYK megfelelőjét, egyébként programunk konvertálja át nyomtatás előtt. Az adott színtől függően a kettő között eltérés is lehet, ezért jobb, ha ezt magad ellenőrzöd le még megrendelés előtt.

Színterhelés
A kivitelezés négy alapszíne: C+M+Y+K. A megengedett maximális színterhelés (azaz, a négy szín százalékértéke összesen): 300%. Ne alkalmazz ennél nagyobb értéket még akkor sem, ha a monitoron látott kép megengedné. Egyébként a nyomat túlterhelt lesz és elveszítheti részletgazdagságát, a színek élénkségét!

Fekete és szürke
Szövegeknél, vonalaknál, garafikai elemeknél a fekete színt csak a tiszta fekete (K=100%) színcsatornán szabad megadni, minden más (Cyan, Yellow, Magenta) értéke 0% legyen. Háttereknél (összefüggő fekete tónusoknál) viszont a szebb kitöltés érdekében mélyfeketét ajánlunk, például a következő színértékekkel, %-ban: (30:20:0:100), (30:30:30:100). (40:40:40:100).

Betűtípusok / betűméret
Az esetleges hibák elkerülése érdekében kérjük, a tervezés befejeztével az összes szöveges tartalmat alakítsd görbévé, vagy a PDF készítésekor ágyazd be. Görbítés esetén ügyelj rá, hogy minden legyen átalakítva (pl. szóközök is) Kérjük, ne használj 6 pt-nál kisebb betűméretet. (inverzben 6,5-7 pt).