NévjegyPartner

Milyen névjegykártya méretek léteznek?

névjegykártya méret

A névjegykártya méretek eltérőek a világ különböző tájain, és még egy térségen belül is több közkedvelt mérettel találkozhatunk. Hazánkban, akár csak Közép és Kelet-Európa nagy részén, a legelterjedtebb a 90 x 50 cm-es szabvány, emellett a 85 x 55 cm-es úgynevezett bankkártya méret is népszerű.

Tőlünk nyugatra (Németország, Franciaország, Olaszország, Nagy-Britannia stb.) általában az utóbbi, 85 x 55 méretet részesítik előnyben.

Észak-Amerikában (USA, Kanada) a hüvelyk (inch) mértékegységet használják, a kártyák mérete centiméterben megadva ~89 x 51 (2 in x 3.5 in) míg Kínában 90 x 54 cm Japánban pedig 91 x 55 cm a legnépszerűbb.

A szabvány méretek kiválasztásához szeretnék rövid útmutatóval szolgálni. Ezek készülhetnek egylapos vagy hajtogatott, valamint fekvő és álló formában is.

Névjegykártya méret: 50×90 mm
A legkedveltebb Magyarországon. Logóval és csak szöveggel is egyaránt jól tervezhető, bármilyen dizájnhoz ajánlott  forma.

Névjegykártya méret: 55×85 mm
Formátuma a bankkártyához hasonló, véleményem szerint sarokkerekítéssel igazán jó vélasztás.

Névjegykártya méret: 55×90 mm
A fenti két méretet ötvözzük, így kicsit nagyobb kártyát kapunk. Akkor ajánlott, ha több fotót vagy információt  szeretnénk elhelyezni egy oldalon, bár névjegyhez kicsit nagynak tartom.

Névjegykártya méret: 50×85 mm
Ez is a fenti kettő kombinációja, csak fordított értelemben: így egy kicsit kisebb kártyát kapunk. Úgy tapasztalom, hogy a cégek körében egyre kedveltebb forma logóhoz és kevés adathoz.

Névjegykártya méret: 40×90 mm Mini kártya.
Erre nincs fix szabvány, a hosszabb oldal legtöbbször 90 mm, de a rövidebb oldal indulhat akár 25 mm-től is. Mégis,  én inkább a fenti nagyobb méretet ajánlom.

Névjegykártya méret: 60×60 mm
Négyzetes „square’ kártya. Megszokott még az 55x55mm, esetleg 50x50mm, véleményem
szerint legjobb a fenti méret, amelynek kézben is jó tartása van, sarokkerekítve is nagyon esztétikus látványt nyújt.

Névjegykártya méret: 51×89 mm
A végére hagytam kedvencemet, az amerikai szabvány szerint készülő névjegyet. Szerintem a legjobban tervezhető  formátum, mely bármilyen célra ideális megoldás. Kellemesek az arányai akár sarokkerekítéssel is, valamint kézben tartása is kiváló.

Weblapunkon a megszokott szabvány méretek mellett egyedi formában is rendelheted névjegyeidet – kosaras megoldással, vagy e-mailben egyaránt. Legközelebb néhány elrendezés mintát is bemutatok a különböző méretekhez.
(sz.: Kurali Zoltán)

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük