NévjegyPartner

MUNKÁINBÓL

Milyen névjegykártya méretek léteznek?

névjegykártya méret

A névjegykártya méretek eltérőek a világ különböző tájain, és még egy térségen belül is több közkedvelt mérettel találkozhatunk. Hazánkban, akár csak Közép és Kelet-Európa nagy részén, a legelterjedtebb a 90 x 50 cm-es szabvány, emellett a 85 x 55 cm-es úgynevezett bankkártya méret is népszerű.

Tőlünk nyugatra (Németország, Franciaország, Olaszország, Nagy-Britannia stb.) általában az utóbbi, 85 x 55 méretet részesítik előnyben.

Észak-Amerikában (USA, Kanada) a hüvelyk (inch) mértékegységet használják, a kártyák mérete centiméterben megadva ~89 x 51 (2 in x 3.5 in) míg Kínában 90 x 54 cm Japánban pedig 91 x 55 cm a legnépszerűbb.

A szabvány méretek kiválasztásához szeretnék rövid útmutatóval szolgálni. Ezek készülhetnek egylapos vagy hajtogatott, valamint fekvő és álló formában is.

Névjegykártya méret: 50×90 mm
A legkedveltebb Magyarországon. Logóval és csak szöveggel is egyaránt jól tervezhető, bármilyen dizájnhoz ajánlott  forma.

Névjegykártya méret: 55×85 mm
Formátuma a bankkártyához hasonló, véleményem szerint sarokkerekítéssel igazán jó vélasztás.

Névjegykártya méret: 55×90 mm
A fenti két méretet ötvözzük, így kicsit nagyobb kártyát kapunk. Akkor ajánlott, ha több fotót vagy információt  szeretnénk elhelyezni egy oldalon, bár névjegyhez kicsit nagynak tartom.

Névjegykártya méret: 50×85 mm
Ez is a fenti kettő kombinációja, csak fordított értelemben: így egy kicsit kisebb kártyát kapunk. Úgy tapasztalom, hogy a cégek körében egyre kedveltebb forma logóhoz és kevés adathoz.

Névjegykártya méret: 40×90 mm Mini kártya.
Erre nincs fix szabvány, a hosszabb oldal legtöbbször 90 mm, de a rövidebb oldal indulhat akár 25 mm-től is. Mégis,  én inkább a fenti nagyobb méretet ajánlom.

Névjegykártya méret: 60×60 mm
Négyzetes „square’ kártya. Megszokott még az 55x55mm, esetleg 50x50mm, véleményem
szerint legjobb a fenti méret, amelynek kézben is jó tartása van, sarokkerekítve is nagyon esztétikus látványt nyújt.

Névjegykártya méret: 51×89 mm
A végére hagytam kedvencemet, az amerikai szabvány szerint készülő névjegyet. Szerintem a legjobban tervezhető  formátum, mely bármilyen célra ideális megoldás. Kellemesek az arányai akár sarokkerekítéssel is, valamint kézben tartása is kiváló.

Weblapunkon a megszokott szabvány méretek mellett egyedi formában is rendelheted névjegyeidet – kosaras megoldással, vagy e-mailben egyaránt. Legközelebb néhány elrendezés mintát is bemutatok a különböző méretekhez.
(sz.: Kurali Zoltán)

Kifutó:
A termék valós méretén túlfuttatott terület a vágási széleken túlnyúló grafikával, képpel, háttérszínnel. Tervezésnél minden esetben kifutót kell alkalmazni, aminek a mérete körbe, minden irányba 2mm.

Biztonsági terület:
A termék vágott méretének szélétől (készméret) befelé kérjük, biztonsági távolságot tartani! Ide ne tervezz szöveget, logót és olyan képeket (kifutó grafikai elemeket leszámítva), melyekből nem szeretnéd, hogy levágjunk. Ennek méret 3mm.

Fájlformátumok
A nyomtatásra szánt terveket elsősorban nyomdakész PDF-ben, esetleg JPG, TIFF fájlban tudjuk fogadni. Kerülendők a Word dokumentumok. Eredeti formájukban a PSD, AI, esetleg CDR fájlok sem alkalmasak nyomdai kivitelezésre. A terv elkészülte után készíts belőlük PDF fájlt „press” minőségben. Végső esetben exportáld JPG-be, 450 dpi felbontásban, CMYK színmóddal. A CorelDraw-val készült terveket semmiképp ne CDR-ben küldd el!

Felbontás
Az elvárt nyomdai minőség érdekében a tervet kérjük, valós méretben (1:1) minimum 300 dpi felbontásban szerkeszteni! JPG-ben történő mentés esetén min. 450 dpi-ben, veszteség nélküli tömörítéssel. 

Színmód
A 4 színes nyomtatáshoz CMYK színmódban, 8 bit/csatorna színmélységgel kérjük a szerkesztést! A dokumentum nem tartalmazhat RGB-s elemeket. Erre fokozottan ügyelj és a leadás előtt futtass le egy ellenőrzést! Mindent konvertálj át RGB-ből CMYK-ba. Mivel az RGB-s képek is 4 színnel (cmyk) lesznek nyomtatva, a nyomat színe jelentősen eltérhet az eredetitől (pl. amit a monitoron látsz). Az ilyen jellegű hibákért nem vállalunk felelősséget!

Pantone színek
Direkt színeket is nyomtatunk, de a weblapunkon közölt árakon termékeink kizárólag négy színnel készülnek, ezért itt csak ezt részletezzük. Ha az eredeti terv (pl. logó) direkt színeket is tartalmaz, kérjük alkalmazd annak CMYK megfelelőjét, egyébként programunk konvertálja át nyomtatás előtt. Az adott színtől függően a kettő között eltérés is lehet, ezért jobb, ha ezt magad ellenőrzöd le még megrendelés előtt.

Színterhelés
A kivitelezés négy alapszíne: C+M+Y+K. A megengedett maximális színterhelés (azaz, a négy szín százalékértéke összesen): 300%. Ne alkalmazz ennél nagyobb értéket még akkor sem, ha a monitoron látott kép megengedné. Egyébként a nyomat túlterhelt lesz és elveszítheti részletgazdagságát, a színek élénkségét!

Fekete és szürke
Szövegeknél, vonalaknál, garafikai elemeknél a fekete színt csak a tiszta fekete (K=100%) színcsatornán szabad megadni, minden más (Cyan, Yellow, Magenta) értéke 0% legyen. Háttereknél (összefüggő fekete tónusoknál) viszont a szebb kitöltés érdekében mélyfeketét ajánlunk, például a következő színértékekkel, %-ban: (30:20:0:100), (30:30:30:100). (40:40:40:100).

Betűtípusok / betűméret
Az esetleges hibák elkerülése érdekében kérjük, a tervezés befejeztével az összes szöveges tartalmat alakítsd görbévé, vagy a PDF készítésekor ágyazd be. Görbítés esetén ügyelj rá, hogy minden legyen átalakítva (pl. szóközök is) Kérjük, ne használj 6 pt-nál kisebb betűméretet. (inverzben 6,5-7 pt).